O Kick-upu mluvíme u přední nápravy, o anti-squatu u zadní nápravy. De-facto jde o to samé – o velikost náběžného úhlu spodního ramene nápravy. Každý si na své buggy/truggy všiml, že je část šasi pod předním diferenciálem ohnutá směrem nahoru (cca o 8°). K tomu je navíc u většiny podvozků možné měnit úhel osy ramene a Kick-up tak ovlivňovat.

Kick-Up 

Větší Kick-up na přední nápravě umožňuje podvozku lépe zdolávat hrboly a lépe skákat – obzvláště skoky s neurovnanými nájezdy. Větší Kick-up mimo to snižuje odezvu řízení a podvozek je tudíž klidnější. Kvůli zvětšenému Kick-upu dochází při přechodu plyn-brzda (a naopak) k transferu větší váhy v přední části auta. Jinak řečeno, při akceleraci se přední část více zvedá a naopak při brždění zase více klesá. Tento efekt se dá využít ve vracečkách, kdy se při brždění dostane váha auta více na předek, zadní část se odlehčí a snadněji klouže do zatáčky.

Menší Kick-up zlepšuje odezvu podvozku a je vhodnější pro rovné dráhy s dobrou trakcí.

Anti-Squat

Náběžný úhel lze nastavit i u zadních ramen. Úhel je mnohem menší (okolo 2-4°) a je označován jako Anti-Squat.

Úkolem Anti-Squatu je zredukovat pokles zadní části auta při akceleraci a snížit míru stoupání zadní části při brždění. Akcelerace a brždění jsou jediné dvě fáze, kdy se Anti-Squat projevuje.

Velký Anti-Squat má význam u dráhy s vysokou trakcí a zlepšuje průjezd zatáčky pod plynem. Piloti s agresivním jízdním stylem preferují větší Anti-Squat i na nerovných tratích, zatímco piloti s klidnějším stylem jízdy preferují na hrbolatých tratích Anti-Squat menší. Menší Anti-Squat sklidňuje podvozek na boulích a zvyšuje trakci.

Zdroj: JQproducts + vlastní invence

  Jeden komentář na “Nastavení podvozku IX. (Kick Up a Anti Squat)”

  1. Tak toto Ti pánbůh zaplať, o významu těchto natočení jsem už hodně krát přemýšlel.

 Zanechat komentář

(required)

(required)

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Caster Racing Fusion EX-1 Suffusion theme by Sayontan Sinha