Pneumatiky by se měly vybírat podle aktuálních podmínek panujících na trati (teplota, vlhkost/prašnost, drsnost, atd. atd.). Říká se, že správná volba pneumatik dělá až 90% setupu podvozku. Pokud zvolíte špatně, nezbyde než doufat, že soupeři zvolí ještě hůř.

Na trhu je v současné době dostupná velká řada typů pneumatik od různých výrobců. Jako nejlepší z nejlepších jsou považovány pneumatiky značek AKA a Proline, za nimi dlouho dlouho nic a následuje JConcepts, Losi, Panther, GRP a spousta dalších.

V úvodu jsem zmínil, že pneumatiky jsou velmi důležitou součástí nastavení podvozku, a proto se bez pár sad kvalitních pneu na závodech neobejdete. Co je bohužel horší, pneumatiky jsou i velkou zátěží pro rozpočet. Hlavně proto, že sada pneu na 1:8 podvozku moc dlouho nevydrží. Co s tím? Nejlepší by bylo používat nějakou univerzální pneumatiku, která bude fungovat vždy, všude a za všech okolností. Jednoduše proto, aby nebylo nutné kupovat větší množství sad a ještě s různou tvrdostí. Zdá se to být s podivem, ale pár kombinací, které toto alespoň částečně splňují, opravdu existuje.

Pokud se eliminují extrémy typu mokrá až bahnitá trať, tak v 9 z 10 případů bude fungovat věhlasné combo Proline CrimeFighters vepředu + Proline BowTies vzadu (M3). Píšu „věhlasné combo“, protože o tom, že tahle kombinace opravdu funguje, se píše fakt hodně. Další pneumatiky, které mají velmi univerzální použití a budou dobře fungovat na většině tratí jsou AKA iBeams (M3). Třetí univerzální sadou je Proline Caliber (M3).

Někteří jezdci se zmiňují o tom, že místo kombinace CrimeFighters + BowTies lze použít méně kvalitní ekvivalent Losi XBT vepředu a Losi Eclipse vzadu. Za levnější náhražku AKA iBeam a Proline BowTie se považují JConcepts CrossBows.

Výbavu „na jistotu“ je vhodné skládat ze sad AKA iBeam, AKA CityBlocks a Proline Caliber. Pokud náhodou nebude fungovat první sada, jedna z dalších dvou s velkou pravděpodobností fungovat bude.

Další výbava, se kterou lze uspět na většině tratí je Proline BowFighters, Proline CrimeFighters a Proline Revolvers. Začíná se s BowFighers, pokud dobře nefungují přejde se na CrimeFighters a pokud z trati po pár rozjízďkách zmizí ze stopy prach, nasadí se Revolvers.

Jako nejlepší pneumatiky vůbec jsou často označovány Proline HoleShots, ale pověstná je bohužel i jejich slabá výdrž. Na suché trati vydrží sotva 20minut, což je opravdu extrém. V závodech se jezdí hlavně na tratích, které se před rozjížďkami kropí.

Na venkovní trati je vhodné volit měkké až extra měkké směsi (podle teploty). Rychleji se sjíždí, ale výrazně lépe drží.

Zdroj: Převážně rctech.net

  Jeden komentář na “Pneumatiky – průzkum”

  1. Ahoj Michale, z AKA se hodně jezdí na Crossbrace, teda alespoň na našich českých tratích……kde se většinou nekropí-:) bohužel

 Zanechat komentář

(required)

(required)

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Caster Racing Fusion EX-1 Suffusion theme by Sayontan Sinha