Vakuovačka je zařízení, které umožňuje materiál zahřátý na tvářecí teplotu vytvarovat do požadované podoby pomocí podtlaku. Vakuování se provádí jak na pozitivní tak do negativní formy. Pro výrobu karoserie je vhodnější prvně zmíněný způsob, tedy vakuování na pozitivní formu – kopyto.

Vakuovačku jsem v domácích podmínkách vyrobil dá se říci z odpadního dřeva. Rozměry základny jsou cca 50x54cm, rozměr horní desky pro vakuování cca 45x49cm

Základní rám je vyroben z latěk 2x5cm, v horní části je zůžen dalším menším rámem tak, aby vznikl přesah nad základnou vysoký stejně jako bude přikládaný rám s upnutým materiálem. Spodní stranu vakuovačky tvoří sololak a horní akulit (děrovaný sololit). Bedna je vyztužena příčkami, které zvyšují nosnost akulitu a dále je pro zvýšení pevnosti částečně vystříkána montážní. Finálová úprava spočívala v oblepení hliníkovou páskou kvůli těsnosti.

Rám, do kterého se upíná materiál je vyroben z plotových latěk cca 15x45cm (něco z Hornbachu). Rám se skládá ze dvou částí, mezi které se materiál vloží a následně utáhne. Pro utažení se jeví jako vhodné vratové šrouby a matky s křidélky – při vakuování pak není potřeba žádný klíč.

Na základně vakuovačky jsou připevněny dvě vodící lišty, které pasují do vypilovaných drážek v upínacím rámu. Tyto lišty během samotného procesu vakuování, kde jde o vteřiny, hodně usnadní práci se správným umístěním rámu na vakuovačku.

Do jedné boční strany vakuovačky je vyvrtaný otvor o průměru hubice běžného domácího vysavače :) .

Vakuovačka MADE IN DOMA je hotová. Do profi zařízení to má fakt hodně daleko, ale svůj účel splní.

 Zanechat komentář

(required)

(required)

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2011 Caster Racing Fusion EX-1 Suffusion theme by Sayontan Sinha